Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Приз Володимир, користувач 1ua
Володимир Приз
Тема: Чергова перемога гімназистів – на Чернечій го
Понад 600 навчальних закладів Кіровоградської області, понад 25 тисяч шкіл, гімназій та ліцеїв з усієї України щороку беруть участь у Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості «Об’єднаймося, брати мої!», присвяченому Шевченківським дням. Кожна школа представляє роботи у двох номінаціях. І серед такої кількості робіт, мабуть, найважче доводиться журі – обрати кращу! Особливо приємно, що вже не вперше учні Златопільської гімназії перемагають у таких непересічних змаганнях – і цього року Інна Бирзул отримала диплом переможця Всеукраїнського конкурсу, перейнявши естафету від гімназисток Анни Валікжаніної та Аліни Зарудньої.


Інна Бирзул дослідила вплив творчості великого Кобзаря на інтелігенцію нашого краю – тобто Новомиргородщини! – і вклад цієї інтелігенції у формування культурно-освітнього середовища та розвиток національного руху…

Для когось ці слова здаються абстрактними, але всі історичні постаті мають вплив на наше сьогодення. Саме яскраві особистості минулого залишили по собі пам’ятки архітектури, вклали чимало сил у розвиток тієї ж освіти і науки… Напевне, варто про них згадати, погодьтеся.

Чи знали Ви, наприклад, що директор Златопільської гімназії Григорій Іванович Грушевський – двоюрідний брат першого Президента України, видатного історика Михайла Грушевського – активно листувався з одним з найвідоміших українських композиторів Миколою Лисенком, надсилаючи йому зібраний у нашій місцевості фольклор? Цілком може бути, що пісні, які співали наші прабабусі, надихали композитора на опери…

Володимир Кирилович Винниченко, який свого часу екстерном складав іспити в нашій гімназії, на екзамени з’явився у солом’яному брилі, вишитій сорочці, говорив українською мовою, чим, за спогадами товаришів, «дуже дратував панів-викладачів».
Можливо, саме через те, що у нашому місті було так багато непересічних особистостей, тут набували розвитку і такі незвичайні види діяльності, як, наприклад, цирк. Так-так, на Виноградівці свого часу був стаціонарний, постійно діючий цирк Лері! Особливим успіхом у глядачів користувалися клоуни, які наважувалися показати навіть чиновників-казнокрадів!

Вплив Шевченка не зменшувався з часом – Іван Огієнко недарма сказав, що Тарас Григорович став поетом усіх часів. Показовим є той факт, що відомий підпільник Павло Федорович Калашников, який потрапив до фашистського концтабору, зміг там на пайку хліба виміняти маленький «Кобзарик», який він потайки читав своїм товаришам! Не хлібом єдиним живе людина, сказане в потрібну мить слово теж багатьом врятувало життя…

І це далеко не всі цікаві факти, які дослідила Інна Бирзул. Треба сказати, що збір матеріалів, які лягли в основу роботи, проводили також учні гімназії Тетяна Абрамова, Марина Бабенко, Ольга Куделя, Анна Москальова. Така робота стала результатом постійної праці – для того, щоб навчитися у пожовклих архівних документах бачити життя людей, всі згадані гімназисти беруть участь у діяльності історико-краєзнавчого клубу «Пошук», матеріали за роботами багатьох членів клубу, до речі, були опубліковані у «Новомиргородщині». Постійні читачі, напевне, пам’ятають публікації щодо історії Голодомору 1932-33 р.р. на території нашого району, зібрані й опрацьовані Катериною Жан та Тетяною Легкою. Для Станіслава Федорова поштовхом до вибору професії стала дослідницька робота з історії трипільців на прикладі села Андріївка. Зараз Станіслав – студент факультету давньої історії Київського національною університету імені Шевченка. Сергій Мачуський став лауреатом обласного конкурсу «Кіровоградщина – перлина степового краю». Винятковим компліментом для вчителів гімназії стали його слова про те, що це перша робота такого рівня, яку він довів до кінця, і після успіху зрозумів, що здатен сам чогось у житті досягнути.

Напевне, саме заради таких слів у гімназії працюють чимало талановитих вчителів. Саме такі слова вони згадуватимуть роками, шліфуючи нові і нові самородки.

- Наші результати – це не випадковість, - зазначає директор Златопільської гімназії Віталій Леонідович Бирзул. - У гімназії створюються всі умови для того, щоб діти могли відкрити всі грані своїх обдарувань, самоствердитися, обрати успішну траєкторію свого життя.

Олена БЕЛІНСЬКА, 'Новомиргородщина'

2 червня 2010


1


  Закрити  
  Закрити